Семінар – практикум “Збір даних для обліку витрат. Опис мети та завдання для збору даних”

Новини, 10.02.2022

Будь-які зважені управлінські рішення мають базуватися на достовірній інформації. Сфера управління охороною здоров’я не є винятком.

Тому ретельний та комплексний аналіз економічних, статистичних даних з клінічною складовою щодо діяльності закладів охорони здоров’я є невід’ємною базою для успішної реалізації планів, проєктів чи стратегій в сфері забезпечення населення громад доступними та якісними медичними послугами.

Саме тому серія Семінарів-практикумів аналітичної частини проєкту «Ефективне управління мережею медичних закладів в умовах децентралізації» розпочалася з блоку «Аналіз витрат та медичної роботи закладів». Цей блок складається з трьох Семінарів-практикумів, який містить загальні (для всіх громад-учасниць проєкту) та індивідуальні (для кожної громади) сесії та супроводжується консультативною підтримкою експертів проєкту.

8-10 лютого 2022 року відбулися сесії в рамках першого такого заходу «Збір даних для обліку витрат. Опис мети та завдання для збору даних (всі види медичних послуг)».

1_Результати_Семінар_6,_08-10.02.22

Учасниками сесій стали члени команд територіальних громад, які відповідають за певні напрямки роботи у проєкті, а саме: керівники медзакладів, економісти, статистики, спеціалісти, які відповідають за кадри, інфраструктуру та інформаційні технології в медичних закладах.

Експерти проєкту Сергей Дяченко, Світлана Суховій у супроводі керівника експертної групи Нінель Кадирової провели 08.02.22 першу загальну сесію, на якій була надана інформація щодо методології збору даних, поставлені конкретні завдання (з виконанням до 10.02.22) спеціалістам та надані відповідні інструменти та доступи до роботи з ними в наступному порядку:

  • Загальні положення та завдання щодо збору даних для проведення аналізу діяльності медичних закладів та моделювання фінансових ризиків;
  • Таблиці вхідних даних;
  • Аналіз витрат закладу за 2021 рік;
  • Формування реєстру пролікованих стаціонарних хворих за 2021 рік;
  • Місце запису даних закладів. Моніторинг виконання завдання за проектом.

► Відео-запис першої сесії Семінару-практикуму «Збір даних для обліку витрат. Опис мети та завдання для збору даних (всі види медичних послуг)»: https://youtu.be/WIkb4BZF7Ew 

2_Результати_Семінар_6,_08-10.02.22

Враховуючі стислі терміни реалізації проєкту та важливість збору достовірних та коректних даних для подальшого аналізу та прийняття управлінських рішень іншими експертами на їх основі, велика увага приділяється як набору цих даних, так і їх якості. 

Виконання завдань в рамках блоку «Аналіз витрат та медичної роботи закладів» супроводжується моніторинговою панеллю виконання завдань, на якій учасники команд та власники медичних закладів бачать динаміку збору та подання даних всіх ЗОЗ територіальних громад – учасниць проєкту.

Таким чином, вже 10.02.22 в рамках першого Семінару-практикуму зі збору даних були проведені індивідуальні сесії з кожною з п’яти територіальних громад, на яких була розглянута динаміка виконання завдань та обговорені питання, що неодмінно виникають при роботі з таким широким спектром даних щодо діяльності медичних закладів.

Перший етап роботи з виконання завдань зі збору виявив явних лідерів серед учасників:

Галицька МТГ, Івано-Франківська область:

1993405, КНП “ГАЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ”

38816603, КНП “ГАЛИЦЬКИЙ ЦЕНТР ПМСД” ГМР

Веселівська СТГ, Запорізька область:

41955911, КП “ВЕСЕЛІВСЬКА БЛІЛ ІМ. О.М. КОЛІСНИКА”

• Козятинська МТГ, Вінницька область:

41783594, КП “Козятинський міський ЦПМСД Козятинської міської ради”

Демонструє впевнену динаміку Дубівська СТГ, але потребуватиме додаткових консультацій та втручання фахівців проєкту в питанні отримання даних щодо пролікованих випадків з медичної інформаційної системи.

Підсиленої уваги з боку власника та експертів в рамках проєкту поки потребують заклади охорони здоров’я Жашківської МТГ, але вся команда проєкту вірить, що команді громади вдасться налагодити роботу, адже ситуація з впровадженням системи управлінням охороною здоров’я на локальному рівні (з огляду на збільшення розміру громади з 5 населених пунктів до 26 в рамках проведених останніх адміністративно-територіальних змін) потребує серйозної експертної підтримки.

Впевнено рухаємось далі до наступного семінару-практикуму «Аналіз якості даних, поданих закладами охорони здоров’я», що відбудеться вже 15-17 лютого 2022 року.

Експерти блоку Семінарів-практикумів «Аналіз витрат та медичної роботи закладів»:

  • Сергій Дяченко, експерт проєкту з оцінки фінансових ризиків медичних закладів та впровадження регіональних інформаційних систем управління охороною здоров’я;
  • Суховій Світлана, експерт проєкту з аналізу витрат на медичні послуги, незалежний консультантом з проведення аналізу витрат лікувальних закладів, (Проект USAID «Фінансування та управління охороною здоров’я», Проекти Світового Банку та Європейського союзу у сфері охорони здоров’я);
  • Нінель Кадирова, керівник групи експертів проєкту, міжнародний експерт з стратегічного планування та трансформації мереж закладів охорони здоров’я, оцінки потреб в медичних послугах.

Наразі, експерти зосереджені на подальшій індивідуальній роботі з громадами – учасницями проєкту. Втім, ті громади, які все ж таки не потрапили до їх числа, мають можливість відвідати Семінари – практикуми, які керівництво проєкту вирішило зробити відкритими для всіх бажаючих.

Попередній розклад майбутніх Семінарів – практикумів вже доступний за посиланням: https://bit.ly/Schedule-workshops_eummz 

Реєстрація на відкриті заходи розпочнеться вже на початку березня. Тож, слідкуйте за новинами проєкту.

Будьте в курсі всіх останніх новин проєкту!

Email: outcomes@htf.org.ua 

FB сторінка: https://www.fb.com/outcomesUkraine 

YouTube канал: Healthcaretransform Forum 

Форма підписки на інформаційну розсилку в рамках проєкту: http://eepurl.com/hNpKGT

Tel: +380633957873